Hoover Dam in Nevada

Koop tickets nu
De Hover Dam in Nevada

De Hooverdam is één van de meest indrukkende bouwwerken en industriële wonderen van Amerika. De dam bevindt zich in de Colorado River, precies op de staatsgrens tussen Nevada en Arizona. Met zo’n 15.000 bezoekers per dag, is de Hooverdam nog steeds een topattractie te noemen. Met haar 220 meter is dit de hoogste dam van Amerika. Het voornaamste doel van de aanleg van de dam, was goedkope elektriciteit leveren en een betrouwbare watertoevoer aan de omliggende staten. Met zeventien generatoren die jaarlijks ruim vier miljard kilowatt produceren, kan de Hooverdam de staten Californië, Arizona en Nevada van stroom voorzien.

In dit artikel

Bouw Hooverdam

De dam is vandaag de dag nog steeds één van de topattracties van de Verenigde Staten. De Hooverdam werd op nog geen vijftig kilometer van Las Vegas gebouwd tussen 1931 en 1936. De Hooverdam behoort tot de meest indrukwekkende bouwwerken van de twintigste eeuw. De plannen voor de bouw van deze dam dateren al van 1900, maar pas in 1928 werden de plannen goedgekeurd en kon het bedrijf “Six Companies” beginnen aan dit immense project.

Het doel was om de waterstroom van de onstuimige Colorado River te reguleren en energie op te wekken. Twee jaar eerder dan gepland, werd het bouwwerk waar met duizenden werknemers aan gewerkt was, opgeleverd. De dam werd vernoemd naar president Herbert Hoover, die een sleutelrol heeft gespeeld bij het realiseren van dit project.

Impact Hooverdam op Las Vegas

De bouw van de Hooverdam heeft grote impact gehad op de opbouw van de stad Las Vegas. Vanwege de vele arbeiders die zich hier vestigden, groeide Las Vegas in recordtempo uit van 5.000 naar 25.000 inwoners. Omdat het legaliseren van gokken voor een sterke economische impuls zou zorgen, werd gokken in 1931 legaal verklaard. Hierop werden vele casino’s opgericht in Las Vegas. In 1933 was de beëindiging van de drooglegging voor de gokstad ook een zeer belangrijke impuls.

Hoover Dam Colorado River Hoover Dam Lake

Boulder City

Het aanleggen van de dam gebeurde tijdens de Grote Depressie, onder zeer ellendige werkomstandigheden. In eerste instantie verbleven de duizenden werknemers in tentenkampen. Vanwege de slechte hygiëne en de hitte kwamen naast vele werknemers, ook kinderen en vrouwen om het leven. Na vele protesten tegen de slechte voorzieningen, bouwde het aannemersbedrijf Six Companies in 1932 het stadje Boulder City.

Hoover Dam Museum

Dit museum ligt in Boulder City waar u alles te weten komt over de ingewikkelde architectuur van de Hooverdam. Ook kunt u een indruk opdoen van de problemen en gevaren die de bouw hiervan met zich meebracht. De expositie bestaat uit foto’s en persoonlijke dagboeken en verhalen van de bouwvakkers die dit industriële wonder oprichtten onder barre omstandigheden.

Lake Mead

Lake Mead is ontstaan door de aanleg van de Hoover Dam. De diepe canyons overstroomden vanwege de dam en liepen vol met water. Het meer heeft een oever van maar liefst 1130 kilometer waar vele toeristen op af komen, omdat er vele recreatiemogelijkheden zijn. U kunt hier zwemmen, varen, kanoën of kajakken, duiken, kamperen en vissen. In Lake Mead National Recreation Area kunt u prachtige wandelingen maken.

Mike O’ Callaghan & Pat Tillman Memorial Bridge

Het meest spectaculaire uitzicht op de Hooverdam, heeft u vanaf de Mike O’ Callaghan & Pat Tillman Memorial Bridge, die in 2010 werd gebouwd. Deze brug ligt op 450 meter afstand van de dam. Op 275 meter hoogte heeft u het beste uitzicht dat u zich kunt inbeelden. Een leuk detail is dat u zich op deze brug op de grens van Nevada en Arizona bevindt. U wandelt zo van de ene naar de andere staat en dat in de uitgestrekte Verenigde Staten!

Erics tip: Als u over een huurauto beschikt, dan is een bezoek aan de Hooverdam op eigen gelegenheid ook heel goed te doen. Let er alleen op dat het behoorlijk prijzig is om direct aan de dam te parkeren. Een paar honderd meter verderop is er voldoende gratis parkeergelegenheid.

Hoover Dam Boogdam Mike O Callaghan and Pat Tillman Memorial Bridge

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven: