Death Valley

Koop tickets nu
ghost town death valley

Death Valley ligt in de staat Californië en  ontleent zijn macabere naam aan de hoge temperaturen die er heersen. Het is op ongeveer 2,5 uur rijden van Las Vegas. U kunt Death Valley bezoeken op eigen gelegenheid of u kunt een dagtocht maken met een gids.

Boek hier uw dagtocht naar Death Valley

In dit artikel

Death Valley en spooksteden

De weg van Las Vegas naar Death Valley gaat door de Mojavewoestijn. Anders dan de meeste woestijnen bestaat de Mojavewoestijn grotendeels uit aarde en niet uit zand. In de woestijn liggen een aantal spooksteden. Eén daarvan, aan de oostelijke rand van Death Valley, is Rhyolite. Het stadje ontstond rond 1905, toen in de omgeving goud werd gevonden. De belangrijkste vindplaats, de Montgomery Shoshone Mine, raakte echter al na vijf jaar uitgeput, en rond 1920 woonde er in Rhyolite haast niemand meer.

Een bijzonder markant gebouw in Death Valley is Scotty’s Castle. Het werd in 1922 in Moorse stijl gebouwd door Albert Johnson. Hier woonde Walter Scott, vriend van Johnson, tot zijn dood in 1954. Hij ontving er allerlei beroemdheden. Scotty’s Castle werd in 1970 gekocht door de National Park Service, die er rondleidingen voor toeristen organiseert, zoals Scotty’s Castle Living History Tour en Scotty’s Castle Underground Mysteries Tour.

op weg naar Death Valley death valley ghost town

Bezoek op eigen gelegenheid

Vanuit Las Vegas is het ongeveer twee en een half uur rijden. Neem vanaf de neonstrip de I-15 naar het noorden, vervolgens de U.S. 95 naar het noorden, en ga bij Scotty’s Junction linksaf, de Nevada Route 267 op naar het westen. Volg daarna de borden naar Death Valley National Park.

Zorg voor een volle tank. U kunt tanken bij het Furnace Creek Gas Station en bij het Stovepipe Wells Gas Station, maar uw portemonnee stroomt daar sneller leeg dan buiten het park.

U betaalt een toegangsprijs voor het park, en voor sommige bezienswaardigheden apart. Behalve contant kunt u onder meer met Visa en MasterCard betalen. Als u meer natuurgebieden in de omgeving van Las Vegas op eigen gelegenheid wilt bezoeken, kan een “nationwide National Parks and Federal Recreation Lands pass” voordelig zijn.

Erics tip: Als u Death Valley bezoekt, neem dan in elk geval voldoende water mee (ongeveer vier liter per persoon), draag een hoofddeksel zoals hoed met een brede rand en gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Wees alert op duizelingen, misselijkheid of hoofdpijn. Dit zijn signalen van oververhitting. De beste remedie is de kleding natmaken, om af te koelen. Doe een klein beetje suiker en zout door het drinkwater (van grote hoeveelheden kraanwater gaat u slap voelen), of meng het water met vruchtensap. De beste tijd om Death Valley te bezoeken is in het voorjaar of in de herfst.

Ontstaansgeschiedenis

Death Valley is ontstaan doordat verschillende tektonische platen op elkaar inwerkten. De aardkorst onder de Stille Oceaan beweegt ten opzichte van die onder Noord-Amerika. De zogenoemde “Farallonplaat” is in de loop der tijd in zijn geheel onder de Noord-Amerikaanse plaat geschoven en in de diepte verdwenen. Door deze botsing is de rand van Noord-Amerika gescheurd en verkreukeld. Sommige delen, zoals Death Valley en Panamint Valley, hadden een tijd lang een open verbinding met de zee, maar zijn daar later van afgesloten. Het zeewater verdampte, en er bleef een zoutlaag achter.

Waarom is het zo heet in Death Valley?

De zon verhit de kale grond, en de lucht erboven is ingesloten tussen steile rotswanden. De bodem ligt 86 meter onder de zeespiegel. Daardoor is de luchtdruk er relatief hoog (net zoals in de bergen de lucht ijler is), wat het “ventileren” van de sleuf nog verder tegenwerkt. In het deel met de toepasselijke naam “Furnace Creek” worden regelmatig temperaturen boven 50 graden Celsius gemeten.

Boek hier uw dagtocht naar Death Valley

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven: