Valley of Fire

Koop tickets nu
Valley of Fire

De Valley of Fire heet zo omdat veel van de rotsen, wanneer ze het zonlicht weerkaatsen, in brand lijken te staan. De Valley of Fire is ongeveer een uurtje rijden vanaf Las Vegas. Vanwege de vuurrode zandsteen is het een gewilde plek voor huwelijken. U kunt er op eigen gelegenheid naar toe of u kunt een deelnemen aan een dagtocht met gids.

Bekijk hier alle dagtochten naar de Valley of Fire

In dit artikel

Valley of Fire Bezienswaardigheden

Op diverse plaatsen in het terrein zijn petrogliefen te zien: rotstekeningen die niet geschilderd zijn, maar gekrast in het gesteente. Deze tekeningen zijn ongeveer drieduizend jaar geleden aangebracht door indianen. Ze zijn onder meer te vinden in Petroglyph Canyon, en in de omgeving van Mouse’s Tank, Rainbow Vista, Seven Sisters, Elephant Rock en Atlatl Rock.

Mouse’s Tank is genoemd naar Little Mouse, een Paiute-indiaan die in de jaren 1890 gezocht werd wegens een aantal vergrijpen, uiteenlopend van diefstal tot moord, en die zich hier heeft schuilgehouden. Mouse’s Tank is een natuurlijk bassin met veel schaduw. Hierdoor blijft regenwater er lang staan. Volgens sommigen had Little Mouse zo altijd drinkwater tot zijn beschikking. Maar misschien is in de loop der jaren het verhaal mooier gemaakt dan de werkelijkheid. Stilstaand water is niet altijd gezond om te drinken. Het staat wel vast dat Little Mouse hier geleefd heeft, maar misschien koos hij deze schuilplaats alleen maar omdat hij er beter de weg wist dan zijn achtervolgers.

Rainbow Vista is een hooggelegen uitzichtpunt over een landschap met gesteentes in allerlei andere kleuren dan het kenmerkende vuurrood waaraan Valley of Fire zijn naam ontleent. Het deel “Rainbow” van de naam Rainbow Vista is wel een beetje pretentieus, want je krijgt ook weer niet alle kleuren van de regenboog te zien. Het gaat vooral om geel- en bruintinten.

Seven Sisters is een reeks rotsen die eigenlijk helemaal niet op mensen lijken, maar die samen wel een markante groep in het landschap vormen.

Atlatl Rock is genoemd naar de atlatl. Dit is een hulpmiddel om pijlen en speren extra ver weg te slingeren. De lange lepel waarmee hondenbezitters tegenwoordig ballen wegwerpen werkt volgens hetzelfde principe. Indianen gebruikten de atlatl toen de boog nog niet was uitgevonden.

Rode zandsteen en strakblauwe luchten

Die rotsen bestaan uit vuurrood zandsteen en zijn 150 miljoen jaar geleden, in het tijdperk van de dinosauriërs, ontstaan uit duinen. Het zand is in de loop der tijd samengeperst tot zandsteen. Door bewegingen van de aardkorst werd het gesteente verbrokkeld en wind en water hebben er allerlei grillige figuren in geslepen. Met wat fantasie kun je er onder meer een piano, een olifant en een bijenkorf in herkennen.

Als klap op de vuurpijl is de lucht boven dit gebied meestal strakblauw. Het contrast van rood met blauw, gecombineerd met de rijkheid aan vormen, maakt van dit gebied een paradijs voor fotografen. Het terrein heeft als decor gefungeerd in diverse Hollywood-films die in een andere tijd of op een andere planeet spelen.

Behalve het beeldbepalende rode zandsteen zijn er ook formaties van kalksteen, leisteen en combinaties van gesteentes. Ook zijn er gebieden met versteende resten van prehistorische bossen.

Bekijk hier alle dagtochten naar de Valley of Fire

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven: