Zion National Park

Koop tickets nu

Zion National Park is een prachtig natuurgebied in Utah, op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Las Vegas. Er zijn bergen, watervallen, rode rotswanden en mooie wandelpaden. Het gebied is enorm gevarieerd qua flora en fauna. Er zijn woestijnen, rivieren, loof- en naaldbossen. In het Zion National Park leven dan ook enorm veel verschillende soorten planten en dieren. Het is het perfecte gebied als u Las Vegas wilt verlaten en de natuur wilt induiken.

Boek hier uw dagtocht naar Zion National Park

In dit artikel

Hoe is Zion National Park ontstaan?

Op het Noord-Amerikaanse continent zijn in de loop van honderden miljoenen jaren meermalen ondiepe zeeën en meren gevormd, die later weer opdroogden en lagen met allerlei materialen achterlieten. Door aardverschuivingen is hieruit een reeks “pannenkoeken” ontstaan, die dakpansgewijs op elkaar liggen, met op de randen rotsformaties die samen de “Grand Staircase” worden genoemd. Hoe noordelijker u komt, hoe hoger u op deze “trap” zit, dus hoe jonger de aardlagen zijn.

In de onderste “trede” zit een barst: de Grand Canyon. Hier liggen aardlagen bloot van één tot twee miljard jaar oud. In één van de hoogste “treden” heeft de Virgin River de Zion Canyon geslepen, en helemaal boven vindt u de Bryce Canyon. De oudste aardlaag in de Zion Canyon is tevens de jongste van de Grand Canyon. Deze laag wordt “Kaibab Limestone” genoemd en is 240 miljoen jaar oud. De jongste laag van de Zion Canyon is de oudste van de Bryce Canyon: “Dakota Sandstone”, 150 miljoen jaar oud.

Het Zion National Park (nabij Springdale, Utah) omvat meer dan alleen de Zion Canyon. Het noordelijke deel van het park, de “Kolob Canyons section”, maakt deel uit van het Colorado Plateau. Hier is het terrein drieduizend meter opgetild, waardoor weer andere aardlagen te zien zijn en het landschap weer andere kleuren heeft.

Van Mukuntuweap National Monument naar Zion National Park

In 1909 gaf president William Howard Taft het gebied de status van een monument: het Mukuntuweap National Monument. Mukuntuweap zou de naam zijn geweest die de Paiute-indianen aan het gebied hadden gegeven. De kersverse beheerder was niet gelukkig met deze naam. Veel toeristen zouden moeite hebben met de uitspraak, en geneigd zijn weg te blijven. In 1919 veranderde de status, en werd de naam veranderd in Zion National Park. Sinds 1956 wordt ook Kolob bij het Zion National Park gerekend, en in 2009 wees president Barack Obama ruim vijfhonderd vierkante kilometer terrein aan als Zion Wilderness.

In 1917 werd de eerste weg naar Zion Canyon aangelegd. Ook kwam er een tentenkamp (Wylie Camp), en werden er tiendaagse trips georganiseerd per trein en bus naar Zion, Bryce Canyon, Kaibab en de Grand Canyon. In 1925 werd Wylie Camp uitgebreid tot Zion Lodge, en vanaf 1930 was het oostelijke deel van het park goed bereikbaar vanuit Springdale. Deze en andere maatregelen zorgden voor een explosieve groei van het toerisme.

Het park is een aaneenschakeling van adembenemende vergezichten en indrukwekkende natuurfenomenen. Diverse plaatsen hebben tot de verbeelding sprekende namen gekregen, zoals de Temple of Sinawava , Virgin River Narrows, Emerald Pools, Hidden Canyon, Angels Landing, The Great White Throne, Weeping Rock, Checkerboard Mesa (een mesa is een heuvel met steile wanden en een vlakke top), The Three Patriarchs en Kolob Arch. Het laagste punt (1117 m) is Coal Pits Wash. Het hoogste punt (2660 m) is Horse Ranch Mountain.

Boek hier uw dagtocht naar Zion National Park

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven: